h1

Lite som att födas blind!

maj 31, 2008

Tänk att det faktiskt finns människor som lever så fortfarande. Att det bor ett gäng målade människor i hyddor i skogen helt isolerade från omvärlden. Längre bak i tiden var ju inte detta ett ovanligt sätt att leva, men nu bor vi i hus, handlar våran mat och tjänar våra egna pengar för att överleva. Det är det livet vi är vana vid och vi kan inte tänka oss något annat sätt att leva än såhär. De människorna vet inte något annat sätt att leva än att bo i hydda, jaga sin mat och försöka överleva. Detta sägs vara den sista grupp som troligen kommer att hittas. Helt klart fascinerande tycker jag. Men det kan ju lika gärna vara ett gäng idioter som en dag bestämde sej för att leka indianliv och visst vet om att vi finns.  Vad vet vi?

Om det nu är det först nämnda så tror jag att det bästa vi kan göra är att låta dem vara ifred. De skjuter ju med pil och båge på helikoptern som åker förbi och det om något är väll ett tecken på att de faktiskt vill vara ifred. Vad händer när media har tagit reda på vart de finns? Vad händer om nyfikna ”Svensson” får reda på vart de finns? Kommer världen att låta dem vara ifred eller vill man så gärna veta HUR de lever att man inte bryr sej om deras bästa. Inte bryr sej om att det är deras liv och deras hem?

Jag har ju alltid tyckt att det här med indianer och olika stammar är intressant och det finns inget bättre än att se en riktigt bra indianfilm. Och tycker då givetvis att denna artiklen är ut över det vanliga. Det är hur intressant som helst. Det finns de som suttit inspärrade i källare ofrivilligt. Men en de har varit medvetna om att det finns en annan värld. En värld som bara de inte har tillgång till, då lider man nog. Men dessa människor vet ingenting om en annan värld och därför mår de nog inte alls dåligt av att leva i sina små hyddor. Det måste vara lite som att vara blind från födslen, du vet inget annat. Värre är det nog att bli blind när du levt halva ditt liv och vet hur det är att se världen.

Annonser

2 kommentarer

  1. Vilken bluff! Bilden av den så kallade okända indianstammen är ingen ny upptäckt. Detta folk “upptäcktes” under överflygning vid floden Envira redan för tio år sedan, och jag har bilderna. De togs 1998 när Sydney Possuelo, dåvarande chefen för FUNAIs departement för isolerade indianer nyss fått donation av spanska kooperationen i form av en tvåmotorig Icelandair för att via luften kartlägga de isolerade folken.

    På grund av den upptäckten tillsatte indiandepartementet FUNAI en grupp som nu i tio år arbetat med att skydda just detta folk, genom den så kallade “Frente de Protecao Etnoambiental Envira”. Det enda som är nytt är att en tjänsteman på FUNAI ny flugit tillbaka till samma plats och tagit en bild på lägre höjd, där han lyckades skrämma och provocera detta folk som alltså “upptäcktes” för tio år sen. Jag kan hela historien om FUNAIs aktioner för isolerade o okända indianfolk eftersom jag följt den på nära håll under de senaste 13 åren, ibland under upp till fem månader långa expeditioner för att spåra dessa folk, och fick vara med om den första fredliga kontakten med två tidigare okända folk vilket jag också filmade. SVT dåvarande miljöredaktion E-fekt sände 18 minuter av det.
    Mvh, Erling Söderström


  2. Så det var en bluff? Hmmm…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: