h1

I 5 år levde flickan i misär, vart var socialen?

april 10, 2007

uppdrag granskning ikväll visades en dokumentär om Louise som bodde med sin psyisk sjuka pappa som missbrukade droger och alkohol och dessutom förgrep sej på henne under 5 års tid. En berättelse som sätter sej ända in i benmärgen, en berättelse som hårresande och som inte får hända. Ca5 mil från mej har detta hänt, detta är alltså den närmaste största stad ifrån mej, och det känns overkligt att något sådant hemskt har hänt så nära och att socialen inte har ingripit, de hade all fakta i hand och gjorde inte ett skit. På det sättet som flicka bodde ska ingen få bo, och detta ska socialen igripa i, men gjorde det inte..

Louise var 10 år när hon blev utkastad av sin mamma i göteborg, då hon fick flytta hem till sin pappa i Vetlanda. Socialen i göteborg var där nere och hälsade på efter ett par dagar och ansåg att flickan skulle få det bra där. Något de glömde kolla upp var att pappan hade permission från psyket och där satt han för dråp när de var nere och kollade så allt var bra. Något som är en miss, men en miss som är för stor för att få hända enligt mej. Något sådant måste kollas upp.. Det är ett måste, denna flickan har minnen som en flicka inte ska ha, hon bär på tunga saker som förmodligen kommer att förfölja henne för resten av hennes liv.

Under dessa 5 år fick flickan bo stundtals i bilar och husvagnar, och hon beskriver hur kallt det var. Skolan var något hon inte gick i. Den slutade hon i redan i 6:e klass, vilket inte är klokt. Där reste hon runt med sin pappa i denna husvagnen när de inte bodde i lägenheten och fick spendera mycket tid på vintern i bilar eller i husvagnen..

Här är en av bilderna som visar hur hon levt, i en enda misär. Detta är inte klokt, Vart var socialen någonstans, VART?

Under tiden hon bodde i bilen och i husvagnen fick hon leva på godis och kakor. Hon minskade i vikt och började tappa hår. Men socialen tittade bara på. De fick den ena varningsklockan efter den andra, men de fortsatte och titta på eftersom pappa inte ville ha någon kontakt med socialen. Denna flickan vill man bara ta till sej, krama om, lova att allt ska bli bra. Men all den trygghet hon skulle fått, har samhället sparkat undan. Hon fick lära sej att blanda amfetaminet så att hennes pappa kunde ta det eftersom han inte kunde själv stundtals pga av sin reumatism. Ska en flicka mellan 10 till 15 år behöva uppleva detta?

Den 1 juni lämnade flickan sin pappa och sin husvagn och gick in mot samhället, där hon satte sej ner vid affären och bad om hjälp. Efter en stund kom socialen och tog upp henne och hon är nu placerad i en fosterfamilj, en familj där hon är trygg. Men detta skulle hänt 5 år tidigare. Hon visste mer om droger än vad jag någonsing kommer att kunna. Man blev chockad av denna berättlse, man blev riktigt berörd.. Och är det såhär samhället ser ut?

Andra bloggar om: Socialen, Vetlanda, Göteborg, misär, barn, samhälle, missbruk, polis, uppdrag granskning,

Annonser

12 kommentarer

 1. Man blir ju så jäkla förbannad att man saknar ord.
  Har du läst boken När blodsbanden brister av Hanna Svensson?
  Efter jag läste den boken så har jag inte så speciellt höga tankar om socialen.
  Dom är ett himla pack!


 2. Fy faan.
  Jag läser just nu ”Berättelsen om en förlorad barndom” av Jane Elliott och det verkar ju som om sociala myndigheter är lika flata i andra länder. Det finns ju många böcker som talar för det.
  Jag förstår inte att man som mamma eller för den del pappa i andra fall kan vara så feg (rädd) att man inte ser det som händer ens barn.
  hälsningar Steffie


 3. Såg också programmet. Så fruktansvärt svårt att förstå. Det fattar väl vem som helst att inga utredningar behövs när man redan på balkongen såg flickan ha kniven mot strupen. Blir så förbannad.


 4. Läs min blogg Himlen har landat på ett grässtrå

  shyQ


 5. Tack för ett bra inlägg. Jag såg också programmet och blev fruktansvärt upprörd. Offatbart vad denna flicka tvingats igenom.
  Att socialförvaltningen inte reagerade trots alla signaler som kom.

  Hoppas verkligen att flickan bor i ett kvalificerat fosterhem som kan hjälpa och stötta henne.
  Kram


 6. Eftersom jag varit med om en liknande grej har jag strippat en rapport och lagt ut den på bloggen. Båda historierna har många likheter och det man kan konstatera är att det inte hänt så mycket under alla dessa år.

  Jag var på plats när två bilar med fyra torpeder beväpnade med en Hilti borrmaskin skulle borra hål i en pappa. Pappan gick på heroin och mamman gick på amfetamin. Det fanns en JO-anmälan mot socialtjänsten från en farmor till ett av barnen. Jag och en annan person fick kasta ut en av de kvarvarande torpederna, som hade försökt förgripa sig på mamman? Socialtjänsten och polisen var sedan tidigare fullt medvetna om hur det stod till i trebarnsfamiljen.


 7. Hade tänkt se dokumentären, men telefonen ringde så jag hoppas SVT lagt ut den på nätet. Frågan är om törs se den, med risk för att man blir fly förbannad.


 8. Socialchefen i Vetlanda kommun, Ola Götesson, riktade på onsdagen en ursäkt till Louise, efter Uppdrag gransknings avslöjande om de förhållanden flickan tvingats leva under.

  En okänslig jävel, den där socialchefen Ola Götesson i Vetlanda kommun. Varför har Ola Götesson bett om utsäkt? Socialtjänsten och Ola Götesson har ju inte gjort något fel. Man kan ju inte göra fel om man skiter i ett barn? Jag menar; om man beslutar att inte agera så har man ju så att säga, bara följt upp beslutet. Det enda rätta i det här fallet är att Ola Götesson blir av med kulorna. Jag menar; Louise blev ju av med oskulden och då är det inte mer än rätt att skulden blir av med kulorna. Socialchefen Ola Götesson bär hela ansvaret och borde förutom kulorna även, ur sin egen plånbok, betala flickans rehabilitering som en liten gottgörelse!


 9. […] stort och jag tror inte det lämnade någon oberörd. Något sånt här får inte hända. Jag sammanfattade det rätt bra för ett par dagar sedan.. Och nu har twilight gått ut med en insamlingslista för att få Vetlanda kommuns socialchef att […]


 10. Hej, sådär kan faktiskt hända fler ggr skulle jag tro. Idag måste de som inte har bra föräldrar verkligen hamna i misär, har själv råkat ut för värsta skiten, tycker det är oerhört skrämmande när man verkligen försöker få pengarna att räcka till. Jag har nämligen inte mycket till a-kassa.
  Men socialen tycker man bara ska låna. Fyfaan alltså. Hoppas på regeringsskifte // en fd arbetare


 11. […] Läs mer om Louise här! […]


 12. Ajdå…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: