h1

Att ta sitt liv pga vården!

mars 27, 2007

I sverige ska ingen människa behöva ta livet av sej för att de inte får den vård som de behöver, men tyvärr händer det. När jag första gången läste om en människa som tagit sitt liv för att de inte fick den vård de behövde var när Svullo tog sitt liv. Hade läkarna gett honom den vård han hade behövt hade han aldrig behövt ta sitt liv. Om läkarna hade sett att han spelade dem ett spel hade han kanske levt idag. Det ska aldrig behöva gå så långt. Men det gjorde det. Kanske är fel att klandra sjukvården i just det fallet. Men ändå, om läkarna hade varit så duktiga som man förväntar sej att de ska vara hade faktiskt det aldrig behövt hända.

Men nu har det hänt igen. Greta 60 år fick ingen vård så hon tog sitt liv och ber sin man föra hennes berättelse vidare efter hennes död. Ska det verkligen vara såhär? Ska människor verkligen behöva ta sitt liv för att sjukvården inte ger dem den hjälp de ska få, den hjälp de har rätt att få. Greta hade så ont så hon klarade inte av att leva med värken. Hon levde med ständig kronisk värk. Hon levde med sjukdomen fibromyalgi.

Greta låg nere i källaren med 17 kuddar för att lindra sin värk. Hon sa att det var som hon blev stucken med knivar. Och man kan ju tänka sej själv hur ohärdligt det måste vara att leva med en sådan värk dag ut och dag in. Kroppen säger ju ifrån till slut. Greta kan inte ha orkat någonting. Hon stod i kön, men kön var så lång och det enda hon fick mot sin värk var värktabletter. Men ska verkligen en människa behöva plågas på detta sättet som hon fick?.

Citat ur avskedsbrevet:

– Jag älskar er mer än allt annat på jorden och vill inte att ni ska se mig lida mer. Jag tror att ni kommer att förstå. Livet kommer att bli lättare nu, skrev hon i sitt avskedsbrev.

Vi lever i sverige och jag tycker inte sådant här borde få hända. Om man är sjuk och om man lider ska man få vård, man ska inte behöva ta sitt liv.

Svullos minnessida hittar du här!

Andra bloggar om: Vård, självmord, sjukhus, Svullo, fibromyalgi, deprission,

Annonser

2 kommentarer

  1. Ja det är hemskt. Vet hur det är att ha ständig värk då jag har fibromyalgi själv. Det är många läkare som inte tror på den här sjukdomen och därför får man ingen hjälp. Jag har fått kämpa väldigt mycket för att få bra hjälp, eftersom jag fick ont i så tidig ålder trodde läkarna att jag bara sa så för att slippa jobba m.m. En så ung tjej som jag kunde inte ha ont i ryggen redan etc. Så här går man och har världens smärta, man är trött och helt slut. På detta måste man bråka med läkare och myndigheter, som är jobbigt nog om man skulle vara frisk. Det är allt för många gånger som man känt att man nästan inte orkar med livet, jag har hamnat i depression och hade självmordstankar (endast 1,5 år sedan) Nej usch, sjukvården måste se mer allvarligt på psykvård och sjuka människor. Ingen ska behöva ta sitt liv för att man inte får den hjälp man behöver!


  2. Tyvärr fungerar psykvården under all kritik. Det är väldigt svårt att få en sängplats inom slutenvården.
    Har du väl fått en så är det som att spela på lotteri. Vissa avdelningar har en fruktansvärd människosyn och gör en sjukare för varje dygn som går.

    Ha en trevlig kväll/ LisalillKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: